Jdi na obsah Jdi na menu

Výsledky dotazníku - 3 část

16. 4. 2017

 Testování hypotéz

Stanovené hypotézy byly vyhodnoceny za pomoci statistické neparametrické metody chí-testu. Metoda byla použita s ohledem na stanovené cíle výzkumného šetření. Testování hypotéz probíhalo na základě vyhodnocení odpovědí z dotazníku. Na testování každé z hypotéz byly vybrány otázky, které s problematikou úzce souvisely. Následně byl pomocí chí-testu vyhodnocen vztah mezi národnostmi a mezi odpověďmi na danou otázku. Předmětem zjišťování byla statistická významnost mezi národností a daným kritériem. Nulová hypotéza je v tomhle případě u chí-kvadrát testu to, že je zde nezávislost. Pokud tedy H0 zamítneme a přijmeme H1, znamená to souvislost mezi národností a daným kritériem.

 Postup výpočtu chí-testu probíhal podle tohoto vztahu  přičemž  je počet řádků,  je počet sloupců, hodnota  znamená očekávané četnosti a hodnota  skutečné četnosti. Pro námi zvolenou hladinu významnosti α=5% a stupeň volnosti 4 (počet řádků - 1) x (počet sloupců - 1) je kritická hodnota = 9,49 (u úvodní otázky č. 8 = 3,84). Pokud námi vypočtený chí-kvadrát je vyšší než tato kritická hodnota, tak zamítáme nulovou hypotézu H0 a přijímáme HA.

Hypotéza č. 1

1H0 – Čeští zdravotníci mají nižší míru potíží s komunikací s pacienty cizinci než němečtí zdravotníci na hladině významnosti α =5%.

1HA – Čeští zdravotníci mají vyšší míru potíží s komunikací s pacienty cizinci než němečtí zdravotníci na hladině významnosti α =5%.

K testování byly použity 4 položky z dotazníku, a to konkrétně otázky č. 15, 17 a osmá otázka úvodní.

U první otázky č. 15: Je pro mě obtížnější uspokojovat potřeby pacientů z jiných kultur – vyšla hodnota chí-kvadrátu = 8,86 – tudíž mezi odpověďmi není závislost. Tato otázka tedy nijak nepotvrzuje, že by respondenti z ČR nebo SRN měli větší nebo menší problémy s komunikací. Tomuto tvrzení odpovídá i grafické znázornění hypotézy 1 (viz níže).

Další otázka související s touto hypotézou je otázka č. 17: Je pro mě jednodušší pochopit, co pacienti od péče očekávají, pokud pocházejí ze stejného prostředí jako já. Pro tuto otázku je hodnota chí-kvadrátu = 18,743 – tedy u této otázky existuje statisticky významná závislost mezi národnostmi. Pro respondenty z České republiky je snazší pochopit, co pacienti očekávají, pokud pocházejí ze stejného prostředí. Opět je to i patrné z grafického znázornění odpovědí.

U otázky úvodní č. 8: Dochází u Vás kvůli etnické odlišnosti ke komunikačním problémům – vyšla hodnota chí-kvadrátu 4,128. Tato otázka jako jediná není hodnocená Likertovou škálou nýbrž pouze odpověďmi ANO/NE a tak je kritická hodnota 3,84 (z velikosti tabulky 2x2). Existuje zde statistická závislost mezi oběma národnostmi. Respondenti ze SRN odpovídají mnohem více kladně, vnímají tedy více komunikační problémy vzniklé na základě etnické odlišnosti, a tím potvrzují i větší problémy s komunikací.

Závěr:

Dle vyhodnocení není velká závislost v otázce č. 15, ale naopak v dalších otázkách existuje výrazný statistický rozdíl mezi odpověďmi českých a německých respondentů. Němečtí zdravotníci mají překvapivě větší problémy s komunikací s cizinci než čeští zdravotníci, takže je potvrzena hypotéza 1H0. Tomuto odpovídají i níže uvedené grafy znázorňující relativní četnosti kladných, záporných a neutrálních odpovědí.

Grafické znázornění – hypotéza 1

1.png

2.png

Hypotéza č. 2

2H0 – Němečtí zdravotníci mají nižší míru tolerance k ošetřování cizinců než čeští zdravotníci na hladině významnosti α =5%.

2HA – Němečtí zdravotníci mají vyšší míru tolerance k ošetřování cizinců než čeští zdravotníci na hladině významnosti α =5%.

K ověření této hypotézy poslouží otázky 15,16,17, přičemž otázky 15,17 jsme již ověřovali v hypotéze č. 1. Přidáváme navíc ověření otázky č. 16: V péči o pacienty jiného původu se vyskytují častěji nedorozumění, kde vyšla hodnota chí-kvadrátu 5,179 – tudíž nelze prokázat závislost mezi národnostmi.

Závěr:

Lze tedy statisticky prokázat, že čeští respondenti vykazují mnohem více kladných odpovědí. To znamená, že pro respondenty z České republiky je snazší pochopit, co pacienti očekávají, pokud pocházejí ze stejného prostředí jako oni. Nulovou hypotézu H0 proto zamítáme a přijímáme hypotézu HA. Opět je to patrné z grafického znázornění.

Grafické znázornění – hypotéza 2

3.png

Hypotéza č. 3

3H0 – Čeští zdravotníci neupřednostňují spolupráci s kolegy stejného původu více než němečtí zdravotníci na hladině významnosti α =5%.

3HA – Čeští zdravotníci více upřednostňují spolupráci s kolegy stejného původu než němečtí zdravotníci na hladině významnosti α =5%.

K testování bylo použito 5 položek z dotazníku:

Otázka č. 6: Připadá mi zajímavé pracovat s lidmi odlišného původu – zde vyšel chí-kvadrát = 37,612. Existuje zde tedy významný statistický rozdíl v odpovědích mezi národnostmi.

Otázka č. 7: Připadá mi obtížnější komunikovat s kolegy jiného původu, než mám já – zde vyšel chí-kvadrát = 14,314. Existuje zde významný statistický rozdíl v odpovědích mezi národnostmi.

Otázka č. 8: Mám zájem zjišťovat si nové informace o životě lidí z jiných etnických skupin – zde vyšel chí-kvadrát = 33,725. Existuje zde proto významný statistický rozdíl v odpovědích mezi národnostmi.

Otázka č. 9: Preferuji spíše spolupráci se zaměstnanci stejného původu – zde vyšel chí-kvadrát = 25,922. I zde existuje významný statistický rozdíl v odpovědích mezi národnostmi.

Otázka č. 20: Myslím si, že je vhodné předcházet komunikačním problémům prostřednictvím vhodného sestavení ošetřovatelských týmu ze zaměstnanců odlišných kultur – zde vyšel chí-kvadrát = 42,273. I zde tudíž existuje významný statistický rozdíl v odpovědích mezi národnostmi.

Závěr:

Testování otázek pomocí chí-testu prokázalo výrazné odlišnosti mezi odpověďmi respondentů z České republiky a Spolkové republiky Německo. U otázek č. 6, 8 je patrné, že německé respondenty více zajímá práce s cizinci, než je tomu u českých respondentů a také, že si zjišťují o cizincích více informací. Němečtí respondenti považují spolupráci s cizinci za zajímavější než čeští respondenti – z toho lze odvozovat opak, tedy že čeští respondenti upřednostňují více spolupráci s pacienty stejného původu. Nejklíčovější je ale otázka č. 9, která statisticky nejvíce prokazuje, že čeští zdravotníci jednoznačně preferují spolupráci s kolegy stejného původu než němečtí zdravotníci. Lze tedy jasně zamítnout hypotézu H0 a přijmout hypotézu HA, přičemž je možné tyto závislosti vyčíst i z grafického zpracování.

Grafické znázornění – hypotéza 3

4.png

5.png

 

Hypotéza č. 4

4H0 – Čeští zdravotníci projevují nižší zájem o získávání nových informací z problematiky transkulturního ošetřovatelství než němečtí kolegové.

4HA – Čeští zdravotníci projevují vyšší zájem o získávání nových informací z problematiky transkulturního ošetřovatelství než němečtí kolegové.

K testování byly použity 4 položky z dotazníku:

Otázka č. 8: Mám zájem zjišťovat si nové informace o životě lidí z jiných etnických skupin. Pro tuho otázku vyšel chí-kvadrát = 33,725 tedy je zde statistická odlišnost mezi českými a německými respondenty.

Otázka č. 18 Myslím si, že vzdělávání personálu v transkulturní komunikaci je přínosné. U této otázky statisticky nevychází rozdíl mezi českými a německými respondenty. Hodnota chí-kvadrátu je = 7,059.

Otázka č. 19 Považuji za důležité pravidelně diskutovat o problematice transkutlurního ošetřovatelství. Pro tuto otázku vychází chí-kvadrát = 22,208 a tedy opět dochází ke statistickému rozdílu mezi českými a německými respondenty.

Závěr:

Z otázky č. 18 vyplývá, že oba národy považují vzdělávání v oblasti transkulturního ošetřovatelství za přínosné a neexistuje statistický vliv na hypotézu. Naopak u otázek č. 8 a 19 je značná rozdílnost mezi respondenty z České republiky a respondenty ze Spolkové republiky Německo, přičemž u respondentů ze SRN převažuje větší zájem o traskulturní ošetřovatelství – lze potvrdit nulovou hypotézu H0. Tyto výsledky jsou také patrné z grafického znázornění relativních čerností na dané otázky.

Grafické znázornění – hypotéza 4

6.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář